Com influeix el paisatge botànic de les vinyes en les aromes del vi

Participem en un projecte per estudiar com influeix el paisatge botànic de les vinyes en les aromes del vi

Participem en un projecte per estudiar com influeix el paisatge botànic de les vinyes en les aromes del vi

Vinyes Domenech participa al projecte iniciat el passat  desembre per estudiar com influeix el paisatge botànic de les vinyes en les aromes del vi. Conjuntament amb altres vinyes de Catalunya i amb l’equip tecnològic i coordinat administrativament, pel Clúster Vitivinícola català  (INNOVI) i cofinançat pel Departament d’Agricultura de la Generalitat i el Fons Feader Europeu.

La singularitat d’un vi està influïda per diversos factors, entre ells la varietat de raïm, el terreny, el microclima i l’entorn de la vinya. La varietat pot estar cultivada per altres productors però el conjunt: microclima, terreny i l’entorn formen unes condicions quasi úniques per cada parcel·la.
Tot i això, la influència de l’entorn sobre les característiques del vi encara és poc coneguda. En molts vins es reconeix alguna nota que s’associa a notes florals, de bosc o plantes aromàtiques però fins ara poques relacions s’han establert que relacionin les aromes de l’entorn amb les aromes del vi però com a mínim en dos casos s’ha pogut demostrar amb estudis: el cas de vinyes prop dels eucaliptus que augmenta l’eucaliptol als vins i en el cas dels fums d’incendis, que poden augmentar el fenols com guaiacol i cresol en el raïm i el vi.

Per aquests motius, es considera interessant estudiar els components dels elements del paisatge al voltant de les vinyes, els seus components aromàtics i estudiar si es troben en els vins elaborats en aquest entorn. Els objectius que persegueix el projecte són identificar els principals elements del paisatge botànic a l’entorn de determinades vinyes i la seva relació amb les aromes del vi; obtenir perfils aromàtics de diverses plantes cultivades o espontànies que viuen prop de les vinyes; identificar per anàlisi sensorial i instrumental aromes dels vins de les parcel·les estudiades i millorar la concentració d’aromes amb tècniques d’elaboració i amb el foment de la plantació d’algunes espècies de plantes.
Vinyes Domenech proporciona la seva essència en el projecte amb el seu privilegiat paisatge i entorn de la seva finca, situada en un espai natural protegit de gran bellesa, entre la Serra de Llaberia i el Montalt al sud del Priorat i dins de la DO Montsant, que proporcionen un ecosistema únic, amb l’objectiu de conservar i millorar el seu patrimoni natural.

Els materials geològics dominants són les Calcàries i les Dolomites amb capes de guix, Margues i Argiles que apareixen a les diferents vinyes, on prioritzen els principis bàsics que proporciona la natura, i els té presents per aportar la sostenibilitat del producte, així com l’equilibri i la salut de la planta.
Aquest projecte finalitzarà al setembre de 2022 amb la finalitat de conèixer amb major profunditat la interacció entre el medi ambient natural i la producción de raïm de qualitat.

 

Biodiversitat

Vinyes Domenech es compromet amb el Projecte Pilot per a la Biodiversitat de l’entorn de les vinyes i qualitats dels vins. (Ajut a la Cooperació per a la Innovació. Operació 16.01.01 del PDR de Catalunya 2014-2020.)

La singularitat d’un vi està influïda per diversos factors, entre els quals hi ha la varietat de raïm, el terreny, el microclima i/o l’entorn de la vinya.

La varietat pot estar cultivada per altres productors però el conjunt: el microclima, el terreny i l’entorn formen unes condicions gairebé úniques per a cada parcel·la.
Gràcies al projecte vitivinícola que té les Vinyes Domenech, es podrá distingir les característiques úniques i climàtiques de la vinya, els vins de raïm de la mateixa propietat amb rendiments més baixos i que té els protocols i puntuacions més exigents per part de la D.O., així com un prestigi nacional i internacional al llarg de més de deu anys i compartirla entre altres vinyes de Catalunya. On participará en el projecta la qualitat de la seva agricultura biodinàmica i ecologica juntament amb la biodiversitat que ens aporten els seus boscos que envolten les vinyes, considerat un ecosistema interactiu que ofereix protecció i equilibri a la flora i la fauna.

La influència de l’entorn sobre les característiques del vi encara és poc coneguda. En molts vins, es reconeix alguna nota que associem amb notes florals, de bosc o plantes aromàtiques, però, fins ara, poques relacions s’han establert amb les aromes del vi. Tot i així, hi ha dos casos, com a mínim, en els quals s’han pogut demostrar aquestes influències: el cas de vinyes a prop dels eucaliptus que augmenta l’eucaliptol als vins i els fums d’incendis que poden augmentar el fenols com guaiacol i cresol en el raïm i el vi.
Per aquests motius, es considera interessant estudiar els components dels elements del paisatge al voltant de les vinyes, els seus components aromàtics i estudiar si es troben en els vins elaborats en aquest entorn.

Els objectius principals del projecte són:

  • Identificar els principals elements del paisatge botànic de l’entorn de determinades vinyes i la seva relació amb les aromes del vi.
  • Obtenir perfils aromàtics de diverses plantes cultivades o espontànies que viuen prop de les vinyes.
  • Identificar per anàlisi sensorial i instrumental les aromes dels vins de les parcel·les estudiades.
  • Millorar la concentració d’aromes amb tècniques d’elaboració i amb el foment de la plantació d’algunes espècies de plantes.
Projecte finançat a través de l'Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020
Compartir/share