TOT UN MÓN DARRERE UNA AMPOLLA
“Cada ampolla de vi et transporta al paisatge, al sol,a la vinya, una varietat ancestral i els valors d'aquesta terra i la nostra gent”

compromís amb la terra

Fundada l’any 2002 per la família Domenech-Nogueroles amb l’objectiu de conservar i millorar el patrimoni natural de la finca, creant un projecte vitivinícola que expressi el paisatge i la biodiversitat de l’entorn, convertint-se en un ecosistema únic.

L’any 2015, el resultat de tot aquest treball es va consolidar per a rebre el reconeixement de “Vi de Finca Qualificat” per part del Incavi i la DO Montsant.

És un reconeixement que distingeix les característiques úniques i climàtiques de la vinya, els vins de raïm de la mateixa propietat amb rendiments més baixos i que té els protocols i puntuacions mes exigents per part de la D.O., així com un prestigi nacional i internacional al llarg de més de deu anys.

El mes de juny del 2019 la D.O. Montsant ens va concedir el premi a la millor VINYA-VITICULTOR 2019 que distingeix el nostre treball i aportació.

La família Domènech és originària de Falset i des de 2002 és propietària d’un de les vinyes més antigues de Capçanes, situat al sud de la comarca del Priorat dins de la D.O. Montsant.

EL TERROIR

Vinyes singulars i d’altitud

Vinyes Domènech està situada en un espai natural protegit de gran bellesa, entre la Serra de Llaberia i el Montalt al sud del Priorat i dins de la DO Montsant. 

Al llarg d’aquests anys hem anat incorporant vinyes dels millors indrets de la DO Montsant (Capçanes, La Figuera, El Masroig,…) sempre cercant les zones més altes, vinyes velles i sòls que li donen personalitat i tipicitat

a cada vi. En definitiva, vinyes úniques i de molt poca producció on les Garnatxes i les Carinyenes ens donen la màxima expressió.

Un mosaic de tipicitat

Els materials geològics dominants són les Calcàries i les Dolomites amb capes de guix, Margues i Argiles que apareixen a les diferents vinyes. Els sòls es troben en vessants muntanyoses que van des del 10-35% de pendent pronunciada els Costers que s’orienten principalment al nord-sud.

Fons de la Vall

Es troba a les vinyes de la Serra de Llaberia i estan formades de material erosionat principalment d’Argiles des de les vessants muntanyoses acumulats en el fons de la vall, són sòls més profunds.

CalcAri PedregÓs

Aquest sòl es troba principalment a
les vinyes de font del Teixar,
son afloraments de roca i pedra
calcària per damunt de les argiles i de molt poca profunditat.

terres Argiles

Aquest sòl es troba principalment a
les vinyes de font del Teixar,
son afloraments de roca i pedra
calcària per damunt de les argiles i de
molt poca profunditat.

sòl Loess

Aquest sòl es troba situat a les zones del Mirador i de la Fou. Desenvolupat durant l’ eòlic ha estat dipositat sobre l’argila després dels períodes de desglaç. Aquests materials d’origen marí son extremadament calcaris i tenen carbonats acumulats coneguts com “nines loess” de color color taronja o salmó.

Argilo-Calcàri

Aquest sòl es troba al Montalt i a la Serra Llaberia desenvolupat sobre l’argila i el guix del període Keuper (Triàsic). Aquests materials geològics són rics en argila i es troben principalment a les vessants inclinades orientades cap a l’est. El sòl és vermell brillant i ric en ferro.

VARIETATS ANCESTRALS DE CATALUNYA

 A la finca del Collet tenim una de les vinyes més antigues de Garnatxa Peluda de Catalunya i som pioners en l’elaboració dels vins monovarietals.

A Vinyes Domènech pots descobrir i gaudir de les  diferents  varietats locals a les mes de 90 Microparceles que en petites vinificacions embotellem sense emmascarar el seu origen i paisatge. El nostre compromís des de els inicis ha sigut treballar i recuperar les varietats originaries de la nostre zona com son les Garnatxes, la Carinyena i el Macabeu. A la finca del Collet tenim una de les vinyes més antigues de Garnatxa Peluda de Catalunya i som pioners en l’elaboració dels vins monovarietals d’aquesta varietat. A Vinyes Domènech hi trobareu les diferents mutacions de la Garnatxa: la Blanca, la Roja o Gris, la Negra i la Peluda. A la finca de Mas d’en Tost es troben les velles vinyes de carinyena, on el sòl d’argila vermella ens dóna un raïm petit i concentrat que permet que la nostra Carinyena s’expressi amb uns tanins elegants tot conservant el seu caràcter salvatge. A la finca de Guiamets i de El Masroig tenim dos parcel·les de vinyes velles de Macabeu, també de sòls d’argila vermella que conserva l’aigua i ens dóna un voluminós macabeu
Garnatxa Blanca

Garnatxa Roja-Gris

Garnatxa Negra

Garnatxa Peluda

ECOLOGIA

AGRICULTURA ECOLÒGICA i biodinàmica

Les pràctiques biodinàmiques de Vinyes Domènech prioritzen els principis basics que actuen a la natura, i els té presents per aportar l’equilibri i ajudar a la salut de la planta.

Les pràctiques biodinàmiques de Vinyes Domènech prioritzen els principis basics que actuen a la natura, i els té presents per aportar l’equilibri i ajudar a la salut de la planta. És realment una manera de coneixement obert, més que un conjunt de mètodes i tècniques tancades. Les plantes reben les influencies que provenen de la terra i de les energies del univers i que marquen els seus ritmes vitals. Tot el que li donem de menjar en forma de fems, compost, restes, males herbes, fulles, arrels, etc., l’incorpora en el seu cos de manera que, al cap d’uns mesos, desapareix per integrar-se amb la terra, enriquint-se en humus i fent-la més fèrtil. El compost és molt important per a la vinya. Hem de vivificar la terra revitalitzar el sòl aportant la matèria orgànica de bona qualitat i estable. per equilibrar el desenvolupament de la vinya. Certificats en viticultura ecològica per el CCPAE-2007.

biodiversitat

El nostre valor diferencial és aprofitar la biodiversitat que ens aporten els boscos que envolten les nostres vinyes, considerant-ho un ecosistema interactiu que ofereix protecció i equilibri a la flora i la  la fauna.

El nostre valor diferencial és aprofitar la biodiversitat que ens aporten els boscos que envolten les nostres vinyes, considerant-ho un ecosistema interactiu que ofereix protecció i equilibri a la flora, la fauna i els microorganismes.Es tracta d’un procés únic i diferent que només es pot gaudir en un entorn natural de una gran diversitat biològica. Sentiràs que la natura i el paisatge que envolten les nostres vinyes et captivaran i entendràs l’essència dels nostres vins.

BOTÀNICA

Ens ocupem de la Terra des de les seves arrels, restaurant una connexió perduda entre les persones i la natura, començant pel coneixement de les seves plantes. 

Ens ocupem de la Terra des de les seves arrels, restaurant una connexió perduda entre les persones i la natura, començant pel coneixement de les seves plantes. La botànica entre d’altres, es un indicador del estat del sòl i del equilibri del seu habitat. A traves del seu coneixement podem interpretar les seves carències. La diversitat de les plantes silvestres que creixen a les nostres vinyes com la calèndula, la dent de lleó, la farigola, el romaní, l’herba de Sant Jordi, la malva, la camamilla els hi aporta aspectes beneficiosos per la salut del ceps a mes de recuperar els genuïns aromes silvestres motiu per el qual ens coneixen com el celler dels vins botànics. Aquesta diversitat de flora ens ajuda amb: La nutrició i la textura desitjada al sòl. Fer els preparats i infusions com a part de la fitoteràpia de la vinya. Les seves flors atrauen insectes beneficiosos devoradors de plagues.

SOSTENIBILITAT

La sostenibilitat a Vinyes Domenech és un projecte circular en el qual cada procés i escenari està dissenyat amb l’objectiu de reduir el consum de recursos naturals i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.

La ubicació de vinyes  Domenech et fascinarà per l’harmonia del seu paisatge que et submergirà en un estat d’equilibri emocional. Es un amfiteatre rodejat de bosc que es troba a una altitud d’entre 300m i 500m. el seu paisatge únic forma un pas natural d’uns 10km entre l’interior de la comarca del Priorat i el mar Mediterrani. La orografia irregular de forts desnivells aporta a les nostres vinyes un microclima costaner i muntanyenc únic a la zona, que forja un paisatge idíl·lic de gran bellesa i riquesa de flora i fauna.

Emissions CO2

• Petjada ecològica de l’activitat del celler.
• Càlcul de les emissions de C02 per ampolla.
• 91% d’estalvi en les emissions de C02

Celler Bioclimàtic

• Sostre ventilat.
• Ús de l’energia solar.
• Energia geotèrmica. 
• La integració de l’entorn natural formant part del paisatge habitual. “

Estalvi d’aigua

• Captació d’aigua pluvial.
• Restauració de deus naturals.
• Ús de les aigües residuals del purificador per al reg.

Autoconsum

Projecte d’autoconsum i l’emmagatzematge, amb fonts d’energia removable.

Més info

El paisatge

La ubicació de vinyes  Domenech et fascinarà per l’harmonia del seu paisatge que et submergirà en un estat d’equilibri emocional. Es un amfiteatre rodejat de bosc que es troba a una altitud d’entre 300m i 500m en un paisatge únic.

La ubicació de vinyes Domenech et fascinarà per l’harmonia del seu paisatge que et submergirà en un estat d’equilibri emocional. Es un amfiteatre rodejat de bosc que es troba a una altitud d’entre 300m i 500m. el seu paisatge únic forma un pas natural d’uns 10km entre l’interior de la comarca del Priorat i el mar Mediterrani. La orografia irregular de forts desnivells aporta a les nostres vinyes un microclima costaner i muntanyenc únic a la zona, que forja un paisatge idíl·lic de gran bellesa i riquesa de flora i fauna.

vins més saludables

CCPAE-Petit
cir
Bureau_Veritas_1828_logo
vegano
Vins saludables que tenen l’essència del paisatge i la terra.

En un entorn natural protegit i d’alt valor ecològic et preocupes per la terra amb una  intervenció respectuosa amb l’entorn. El maneig de les vinyes i els processos del celler per a no alterar l’ecosistema fan sens dubte que els vins siguin més saludables. És un compromís personal que certifiquem amb institucions i organismes independents.
Són Vins certificats en agricultura ecològica pel CCPAE, la petjada de carboni OCA, Bureau Veritas i per V-Label com a vins aptes per a vegans i vegetarians.

PLACES MOLT LIMITADES