El nostre Teixar ha fet vint anys

Vam descobrir el Montsant el 2002 adquirint inicialment dues hectàrees de velles vinyes de garnatxa peluda en un paratge de Capçanes que ens va enamorar

Vam arribar al Montsant l’any 2002, adquirint inicialment dues hectàrees de velles vinyes de garnatxa peluda en un paratge de Capçanes que ens va enamorar profundament, així com als nostres dos fills. El nostre objectiu sempre ha estat conservar i millorar el patrimoni natural de la finca, creant un projecte vitivinícola que expressi el paisatge i la biodiversitat de l’entorn, convertint-lo en un ecosistema únic. La bellesa d’aquest amfiteatre i la màgia del lloc ens van captivar, motiu pel qual vam decidir construir un celler bioclimàtic integrat al paisatge.

L’any 2004, fa vint anys, van sortir al mercat les primeres ampolles del nostre primer i més icònic vi, Teixar, produint inicialment 3.500 ampolles. El 2007, Teixar ja era ecològic amb certificació i el 2015 es va convertir en Vi de Finca Qualificada de Catalunya, la màxima distinció a què pot aspirar un vi català, sent el primer de la DO Montsant i el quart a Catalunya en obtenir aquest reconeixement. Actualment, tenim 35 hectàrees plantades de vinya ecològica en una finca de 130 hectàrees, que inclou un antic hotel aixecat sobre una masia del segle XVIII. S’afirma que aquesta masia, datada del 1795, va ser la casa natal de Joan Barceló i Anguera, conegut com a Carrasclet.

Des d’aquest celler, on Edgar Domènech, de la segona generació familiar, està prenent les regnes de la direcció, se singularitza el nostre Teixar per un microclima mediterrani de litoral i muntanya, uns sòls pedregosos calcaris amb pendents del 10 al 35% i una orientació nord-sud. Comptem amb vinyes velles de garnatxa peluda, de molt baixa producció, gestionades amb una viticultura ecològica i biodinàmica, produint vins aptes per a vegans. Treballem la garnatxa peluda mantenint el seu fenotip original, tot destacant la biodiversitat del nostre entorn boscos i dels nostres vinyers com un ecosistema interactiu únic per a la protecció de la fauna, flora i microorganismes.

A Vinyes Domènech ens hem compromès amb la sostenibilitat com un projecte circular, on cada procés i escenari està dissenyat per a reduir el consum de recursos naturals i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.

En els últims anys, hem posat especial interès en oferir una visió botànica de la nostra finca, buscant restaurar la connexió perduda entre les persones i la natura, començant pel coneixement de les nostres plantes. També apostem fermament per l’enoturisme, oferint visites que asseguren una connexió total amb la natura i el vi, transportant el visitant al paisatge, al sol, a la vinya, a una varietat ancestral i als valors d’aquesta terra i la nostra gent.

Teixar de Vinyes Domènech prové del nom d’un paratge de Capçanes conegut com la Font del Teixar, parcel·les de tres hectàrees ubicades en un espai natural protegit, d’alta bellesa i valor ecològic, entre la serra de Llaberia i el Montalt. Profundament preocupats pel canvi climàtic i les sequeres persistents, hem començat a implantar el sistema keyline per optimitzar els recursos hídrics, evitar l’erosió, la pèrdua de fertilitat dels sòls i repartir de manera natural l’aigua de pluja, treballant especialment per potenciar la microbiologia dels nostres sòls.

 

Gràcies per aquests vint anys !

 

L’aniversari als mitjans:
https://www.lavanguardia.com/comer/beber/20240317/9553362/vino-semana-teixar-2019.html
https://vadevi.elmon.cat/actualitat/vint-anys-teixar-vi-finca-iconic-cor-montsant-125502/
https://www.cupatges.cat/noticia/8569/ferran-centelles-som-davant-dels-grans-vins-garnatxa-pais
https://arrels.info/noticia/recuperar-la-garnatxa-es-progres/
https://vinassos.cat/2024/03/19/ferran-centelles-som-davant-dun-dels-grans-vins-de-garnatxa-del-pais/

Compartir/share

PLACES MOLT LIMITADES