Com va afectar l’anàlisi del sòl les pràctiques de gestió de la vinya

El celler Vinyes Doménech ha millorat amb èxit la salut i la funcionalitat del seu sòl a partir del BeCrop Test, una anàlisi microbiana del sòl. En aquest article, donarem detalls d’aquesta història d’èxit.

A què ens enfronem els cellers com el nostre?

  • Presència de fongs patògens a la fusta de la vinya
  • L’aparició de Blackfoot i la malaltia de Petri
  • Falta de vigor a les vinyes més velles existents
  • compactació,
  • Sòls poc profunds amb poca matèria orgànica
  • Falta d’assimilació de nutrients per part de les plantes, nutrients que estaven presents, però bloquejats, al sòl.

En la seva constant recerca de solucions i pràctiques agrícoles més sostenibles, Vinyes Doménech va prendre la decisió l’any 2017 d’avaluar el sòl en una de les seves quatre terrasses, la 28a. Per fer-ho, van realitzar un estudi amb Biome Makers mitjançant el BeCrop Test, una anàlisi microbiana del sòl que utilitzava el microbioma i les seves interaccions, amb indicadors clau: biosostenibilitat, salut del sòl i nutrició. Els objectius d’aquest estudi incloïen el seguiment de la salut del sòl, la identificació de riscos potencials, el mesurament i la millora de l’impacte dels inputs, les pràctiques agrícoles i la caracterització del terreny biològic de la parcel·la.

BeCrop Test va confirmar una alta concentració de microorganismes patògens que poden generar riscos de malaltia, poca adaptabilitat de les vinyes a situacions estressants com canvis bruscos o climatologia adversa, i poca disponibilitat de nutrients del sòl per a les plantes de la parcel·la.

A partir de l’anàlisi completa de BeCrop, es va crear una guia pas a pas per millorar aquestes condicions.

  1. Incorporar al sòl compost beneficiós amb una maduresa òptima, que trobi un equilibri amb la vida microbiana ja present a la parcel·la i que no superi els 70 ºC en el seu procés de fermentació per garantir la vida dels microorganismes.
  2. Reforçar els ceps amb tractaments contra l’oïdi a nivell foliar.
  3. Incorporar al sòl la fusta de poda, una pràctica agrícola que s’havia utilitzat fins aquell moment i que, en conseqüència, provocava malalties de la fusta.

L’any 2020, després de tres anys de pràctiques agrícoles millorades basades en anàlisis de funcionalitat del sòl, Vinyes Doménech va decidir encarregar una segona avaluació de la parcel·la 28 per mesurar el seu progrés des de la primera anàlisi.

Resultats dels mostrejos 2017 i 2020:

  • Augment de la funcionalitat del microbioma, és a dir, de les funcions beneficioses que fan els microorganismes al sòl. Van augmentar les espècies beneficioses en la lluita contra els patògens, la qual cosa va reduir el risc de malalties i va augmentar la salut de la parcel·la. Van desaparèixer les cames negres, la malaltia de Petri i l’oïdi, entre d’altres.
  • Un augment de la disponibilitat de nutrients per a les plantes: fòsfor i potassi, prèviament bloquejats per manca de solubilització, així com magnesi, van augmentar notablement la seva mobilització.
  • Augment de la presència de fitohormones i adaptadors d’estrès.
  • La trama va passar de l’alliberament de carboni al segrest de carboni al sòl gràcies a un millor equilibri de les vies metabòliques, fent de la vinya un espai més sostenible.

En conclusió, la mortalitat de la vinya és ara molt més baixa, les deficiències de micronutrients han desaparegut i el sòl és viu. Les BeCrop Tests han estat un factor clau per guiar els canvis fets al celler Vinyes Doménech. Les noves pràctiques agrícoles van tenir un impacte positiu a la vinya i els van ajudar a implantar un sistema sostenible i regenerador d’acord amb la filosofia de Vinyes Doménech de mantenir l’equilibri entre l’ecosistema i el cultiu. Prova d’això van ser el reconeixement “Vi de finca qualificat” d’Incavi i DO Montsant i el Premi Vinyador de la mateixa Denominació d’Origen atorgat l’any 2019.

Més informació de l'estudi
Compartir/share